628 views

2 votes

A water tank has three taps A, B, and C. A fills four buckets in 24 mm, B fills 8 buckets in 1 hour and C fills 2 buckets in 20 minutes. If all the taps are opened together a full tank is emptied in 2 hours. If a bucket can hold 5 litres of water, what is the capacity of the tank?

- 120 litres
- 240 litres
- 180 litres
- 60 litres

0 votes

Emptying the tank is nothing but filling some number of buckets as determined the rate of filling of the pipes A,B and C..So this is a * reverse* question basically , reverse in the sense that time taken to empty the tank is given so we are given the time interval for which the pipes operate which is 2 hours = 120 minutes as mentioned in the question

Given filling rate of pipe A = 4 buckets in 24 minutes

Hence number of buckets A will fill in 120 minutes = 4 * 5 = 20 buckets = 100 litres [ As 1 bucket = 5 litres given ]

Similarly

Filling rate of pipe B = 8 buckets in 60 minutes

Hence number of buckets B will fill in 120 minutes = 8 * 2 = 16 buckets = 80 litres

Filling rate of pipe C = 2 buckets in 20 minutes

Hence number of buckets C will fill in 120 minutes = 2 * 6 = 12 buckets = 60 litres

Thus total water being fed to buckets by pipe A , B and C = 100 + 80 + 60 = 240 litres

**Hence this is nothing but the capacity of the tank..**

**Hence B) should be the correct option.**