3,326 views

2 votes

Machine M1 as well as Machine M2 can independently produce either Product P or Product Q. The times taken by machines M1 and M2 (in minutes) to produce one unit of product P and Q are given in the table below: (Each machine works 8 hours per day).

PRODUCT | M1 | M2 |

P | 10 | 8 |

Q | 6 | 6 |

What is the least number of machine hours required to produce 30 pieces of P and 25 pieces of Q?

- 6 hours 30 minutes
- 7 hours 24 minutes
- 5 hours 48 minutes
- 4 hours 6 minutes

1 vote

As the answer *requires least number of machine hours required to produce 30 pieces of P and 25 pieces of Q*

So, we'll go by which m/c takes less time to produce product p & product Q

M/C M2 consumes less time to produce product P

M/C M1 & M2 both consumes same time to produce product Q

Time taken by M2 to produce 30 pieces of P = 30 * 8 = 240 min

Time taken by M1 or M2 to produce 25 pieces of Q = 25 * 6 = 150 min

∴ **Least number of machine hours required to produce 30 pieces of P and 25 pieces of Q** is (240 + 150)min = 390 min = **6hrs and 30min**